Forside Kommunen vår Folkehelse Folkehelse i Våler

Folkehelse i Våler

«Alle innbyggere i Våler skal oppleve at Våler kommunes sømløse innsats gir mulighet for god helse, trygghet og trivsel uavhengig av hvem du er og hvor du bor».

Folkehelseloven sier at kommunene skal jobbe etter prinsippet
«Helse i alt vi gjør.»

Vi har en folkehelseplan fra 2015 der hovedmålet er:
«Alle innbyggere i Våler skal oppleve at Våler kommunes sømløse innsats gir mulighet for god helse, trygghet og trivsel uavhengig av hvem du er og hvor du bor».

"Folkehelse handler om mye mer enn gulrøtter og joggesko" (film)

Generell helsetilstand i Våler er god

Den generelle helsetilstanden er relativt god i Våler. Områdene der kommunen scorer dårlig, som eksempelvis høyere utdanning og psykiske lidelser, er tendenser som det tar tid å bedre. I kommunens Folkehelsedialog fra 2014 oppgir innbyggerne stort sett at de opplever trivsel og at de er fornøyde med egen helse og livskvalitet, men at fritidstilbud, møteplasser og kommunikasjon har stort forbedringspotensiale.

Siluett av en person som trener yoga i motlys

Siluett av en person som trener yoga i motlys

Sosial ulikhet i helse

Forskning har vist at helse fordeler seg ujevnt avhengig av sosial status. Dette kalles for sosial ulikhet i helse. Sosial ulikhet i helse måles ofte ved at en studerer sammenhengen mellom helse og sosioøkonomiske faktorer som utdanning, yrke og inntekt. Mennesker med høy sosioøkonomisk status lever lenger og har bedre helse enn mennesker med lav sosioøkonomisk status. Et viktig mål for folkehelsearbeidet er derfor å bidra til utjevning av denne sosiale helseforskjellen.

Miljø og helse

Gjennom kommunens arbeid med miljørettet helsevern, som et ledd i folkehelsearbeidet, skal kommunen føre tilsyn med de faktorer og forhold i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på helsen. Dette dreier seg om luftforurensning, støy, inneklima, røykfrie innemiljøer, skadedyr, virkninger av husdyrhold, utslipp av farlige stoffer til luft, jord og vann, badevann, bassengbad, legionella og miljøfaktorer i barnehager og skoler samt flere andre ting.

FOLKEHELSEPLAN 2014 - 2026 (PDF)
ARTIKKEL OM FOLKEHELSEKOORDINATOR I VÅLER

Folkehelseprofil og oppvekstprofil 2024

Folkehelseprofil 2024

Eldres helse er temaet for folkehelseprofilen 2024. Lengere liv - flere eldre.

Eldre er friskere og har bedre funksjonsnivå i dag enn tidligere og har kunnskap og ressurser som er viktige i familien og i samfunnet. Det er behov for mer kunnskap om hvordan det best kan tilrettelegges for at eldre kan bidra med sine ressurser på egne premisser.

Det er viktig å påvirke helse og funksjon gjennom hele livsløpet, også eldre. På side 2 og 3 gis det råd om hvordan forebygge gjennom livsløpet og tilrettelegge for et aldersvennlig samfunn.

FOLKEHELSEPROFIL 2024 (PDF I NY FANE)

Oppvekstprofil 2024

Tema for Oppvekstprofilen er hvorfor vennskap og fellesskap med jevnaldrende er så viktig for barn og unge.

Vennskap kan bidra til barn og unges sosiale, emosjonelle og kognitive utvikling. I tillegg er vennskap en viktig kilde til økt livskvalitet og er med på å forme de unges identitet og tilhørighet.

På side 2 og 3 gis det råd hvorfor vennskap er så viktig, nye møteplasser på nett, barn som ikke har venner og hva kommunen kan gjøre.

OPPVEKSTPROFIL 2024 (PDF I NY FANE)