Til toppen

Innholdsfortegnelse:

Forside Kultur, idrett og fritid Bygdedagen

Bygdedagen

Bygdedagen i Våler kommune arrangeres annenhvert år.

Bygdedagen 2019

Søndag 16. juni 2019 ble Bygdedagen arrangert på Bergtunet. Mange hadde tatt turen for å bi bedre kjent med lag, foreninger og næringsliv i Våler kommune. De kunne se mange flotte stands fra mange ulike aktører (se bildegalleri under). I tillegg til stands var det skole på gamlemåten, quiz-natursti og underholdning fra scenen.

Det ble også delt ut innsatspriser, byggeskikkspris og prisen for det beste, lokale bildet fra Våler i 2019.

35

Foto: Kristin Svenskerud

Innsatspriser 2019

Trygve Spjøter:

Trygve Spjøter har alltid vært en velvillig og aktiv hjelper innen frivillig innsats på mange områder, bl.a merking av løyper i Svinndal, guidet på busstur i regi av Lions på tur rundt i Våler. Han har også vært med mye når det gjelder utplassering av skilt på husmannsplasser etc. Kort sagt en «ja-mann» som fortjener å bli satt ekstra pris på.

Inge-Martin Afseth:

Inge-Martin Afseth har i en årrekke gjort en stor frivillig innsats og vært med i ledergruppen innen 1. Våler Speidergruppe. Han startet allerede som 12-åring i speideren og har steget i gradene. Han har lagt ned stor innsats for speiderne i Våler. Vært primus motor på organisering og avvikling av 17. mai arrangement på Kirkebygden ved flaggheising og parkering. Han har vært representert på bygdedagene i en årrekke og vært en pådriver med aktiviteter, delt kunnskap om bruk og ferdsel i naturen. Afseth har vært med på møter hver uke for barn i skoleåret, og også vært en nøkkelperson når det gjelder avvikling av sommerleire for speiderne.

Kafegruppa på Kafe Kroken:

Kafé gruppa på Kafé Kroken på helse- og sosialsenteret er organisert gjennom Frivilligsentralen i Våler og Svinndal og driver på syvende året. Gruppa består av 24 damer som hver i sær gjør en fenomenal frivillig innsats for nærmiljø og trivsel. Det er satt opp en turnusliste for arbeidet. Kaféen er åpen fra mandag til fredag fra kl. halv ti til ett og det er alltid to personer på vakt. Inntektene fra salg av kaffe/vafler/kaker/litt varm-mat etc. går til helse- og sosialsenteret som også står for levering av varene. Den frivillig drevne kiosken representerer en hyggelig sosial og kulturell møteplass som veldig mange setter pris på, både beboere, besøkende og ansatte.

2

Vinnerne av innsatsprisen for 2019

Idrettspriser 2017/2018

Ole Kristian Skaug

Ole Kristian Skaug ble verdensmester i stavhopp under VM i Spania 2018. Hele 8000 utøvere innen friidrett fra 102 nasjoner deltok. Innen klasse veteran friidrett 75 – 80 år deltok 13 stykker. Ole Kristian Skaug ble verdensmester i stavhopp med 2, 70 m, hele 10 cm over nestemann. Skaug vant sølv i VM lengdehopp og ble i tillegg 5 dobbelt norgesmester i stav, diskos, høyde, lengde og kule.

Silje Jeanett Holter

Silje Jeanett Holter ble norgesmester i skogsløp med skyting avholdt på Landsskytterstevnet i 2017. Seier og gullmedalje i juniorklassen med hele 3.28 minutter før neste jente. Silje Jeanett deltok fra Moss og Våler Skytterlag.

Dennis Olsen

Dennis Olsen vant fem 1. plasser og gull i det tyske Porsche Carrera Cup, samt ett sølv og én bronse i mesterskapet i 2017.

Det kan også nevnes at Dennis Olsen ble kåret av Norges Bilsport Forbund til «Årets Bilsportutøver i Norge 2017».

Eyvind Brynildsen

Eyvind Brynildsen ble norgesmester sammenlagt i Rally Hedmarken i 2017.

Det er Brynildsens andre NM tittel i karrieren.

Kenneth Johnsrød

Vant i Rally NM 2018 i klasse 13 for eldre firehjulsdrevne biler.

Martin Ellegård

Norgesmester i gocartkjøring NM kz2 formel K i 2016.

Morten Storsveen, med kartleser Merete Storsveen

Morten Storsveen med kartleser Merete Storsveen ble norgesmestere i Rally Hedemarken i 2017, rallykjøring i klassen for internasjonale biler med nyere tohjulstrekk.

Robert Bratt Hveding-Gabrielsen

Robert Bratt Hveding-Gabrielsen vant individuelt norgesmester-skap i Agility 2017. I norgesmesterskapet deltok en blanding av ulike hunderaser i hinde.

1

De glade vinnerne av idrettspriser

Byggeskikksprisen 2019

Byggeskikkprisen er ment å skulle stimulere til bevisstgjøring av god byggeskikk i kommunen. Prisen kan gis til eiere/byggherrer av nye bygg, rehabilitering av eldre bygg, eller av eldre bygg som er tatt vare på, på en særlig god måte. Ved tildeling skal det legges vekt på lokal byggeskikk og tilpasning til bygningsmiljø og kulturlandskap. Det skal også legges vekt på å prioritere bygninger som kan tjene som inspirasjonskilde, og at utdelingen kan være en veiledning ved bygningsmessige løsninger i distriktet. Prisen består av bronseplate med inskripsjon og diplom.

Byggeskikksprisen 2019 gikk til familien Anstensrud for oppføring av ny låve/driftsbygning på Tveter gård.

Juryens begrunnelse:

Låvebygningen på Tveter er nylig oppført i ny stil, men med gamle trekk. Bygningen nyttes som produksjonslokale/lager/pakkeri. Det er etablert «showroom» og planlagt gårdsbutikk i 2. etg. Med inngang via låvebru. Låven er malt gul og plassert på samme sted som den gamle låven på gården lå. Fargen er verdt å legge merke til. De fleste låver er malt røde, men det finnes også en del gule, om ikke noen andre i Våler kommune så vidt kjent. Den gamle låven ble revet på 80-tallet. Den nye bygningen er arkitekt-tegnet og sto ferdig i 2018.

Bygningen har en tradisjonell utforming med enkelte utradisjonelle elementer/brudd i fasaden. Etter kommunens vurdering har bygget gode arkitektoniske og estetiske kvaliteter. Bygningen har form og farge som passer godt inn i bygningsmiljøet og kulturlandskapet rundt.

Rådmannen har i sum lagt stor vekt på at boligen tilpasser seg og ivaretar tradisjonell byggeskikk, samtidig som den har utradisjonelle elementer. Den gjenspeiler en moderne tid med rom for mangfold og tidsmessig uttrykk i byggeskikk. Bygningen kan tjene som inspirasjonskilde.

34

Familien Anstensrud fikk Våler kommunes byggeskikkspris 2019.

36

Her er den prisbelønnte låven på Tveter gård.

Årets nærfotograf 2019

Innbyggerne i Våler kommune stemte fram Espen Borge som vinner av tittelen "Årets nærfotograf 2019". Han fikk prisen for bildet av datteren Amelia som sitter og skuer utover Vansjø - se vinnerbildet under.

Espen Borge

Vinnerbildet 2019

Bildegalleri

33
12
17
16
19
18
13
3
31
39

Foto: Else Villadsen

30
29
24
37

Foto: Else Villadsen

28
20
41

Foto: Else Villadsen

22
6
7
32
25
21
8
14
23
42

Foto: Else Villadsen

40

Foto: Else Villadsen