Forside Aktuelt Koronavaksinering i Våler kommune

Koronavaksinering i Våler kommune

Oppdatert: 21.11.22

4. dose koronavaksine anbefales for de som er 65 år og eldre og de som er i risikogrupper i alderen 12 år og eldre. Uvaksinerte og delvis vaksinerte er også velkomne til å bestille time.

For å bestille tid til vaksinering ring:

TLF.: 47 69 28 95

Telefontid:

 • Mandag: Kl. 13.00 - 15.00
 • Tirsdag: Kl. 13.00 - 15.00
 • Onsdag: Kl. 13.00 - 15.00
 • Torsdag: STENGT
 • Fredag: STENGT

Sted:
Våler helse- og sosialsenter, Dagsenteret, Bergskrenten 12, 1592 Våler

Inngang: Hovedinngangen.

Ved vaksinering:

 • Vaksinen settes i overarmen, kle deg slik at det er enkelt å få fram stikkstedet.
 • Etter vaksinering må du sitte til observasjon i minst 20 minutter for å se at du ikke får reaksjon og så kan du reise hjem.
KORONAVAKSINE - INFORMASJON TIL BEFOLKNINGEN

Intervall

Vennligst kontroller selv at det har gått lang nok tid siden forrige vaksinedose:

 • Det skal ha gått minst 20 uker mellom 2. dose og oppfriskningsdosen (3. dose)
 • Det skal ha gått minst 4 måneder mellom oppfriskningsdosen (3. dose) og 4. dose.
 • Anbefalingen om å ta ny oppfriskningsdose gjelder også dersom du nylig har gjennomgått en koronainfeksjon. Det bør da ha gått minimum 3 uker fra gjennomgått sykdom til vaksinasjon. Det kan gjerne gå lenger tid enn 3 uker, siden det trolig vil gi en enda bedre respons på vaksinen.
 • Egne retningslinjer for barn (se lenger ned) og de med alvorlig svekket immunforsvar gjelder.


Husk at noen land krever tre vaksinedoser - gjennomgått Covid-19 står registrert i vaksinepasset ditt i 180 dager.

Dose 4 til 65 år og eldre

Innbyggere over 65 år kan nå bestille time til dose 4 av koronavaksinen. Det må ha gått fire måneder siden du fikk dose 3, og du må ha fylt 65 år.

Har du gjennomgått koronasykdom, anbefaler FHI en oppfriskningsdose (både tredje og fjerde dose). Tidsintervall fra tilfriskning etter bekreftet sykdom til ny oppfriskningsdose anbefales å være 3 - 4 måneder. Ønskes oppfriskningsdosen tidligere, er minimum tidsintervall 3 uker fra tilfriskning.

Er du beboer på sykehjem og omsorgsboliger, vil du få tilbud om vaksinen der du bor.

Dose 4 til risikogrupper mellom 18 og 64 år, og gravide i 2. og 3. trimester

Regjeringen har besluttet at kommunene nå kan gi oppfriskningsdose mot covid-19 til risikogrupper mellom 18 og 64 år. Tilbudet gjelder også personer i aldersgruppen 12 - 17 år med alvorlig grunnsykdom. Sjekk om du faller innunder denne gruppen.

Det anbefales også at gravide i 2. og 3. trimester tilbys oppfriskningsdose, ettersom det er da de har høyest risiko for alvorlig sykdom. Dette er uavhengig av om de kun er grunnvaksinerte fra før eller allerede har mottatt en oppfriskingsdose.

Har du gjennomgått koronasykdom, anbefaler FHI en oppfriskningsdose (både tredje og fjerde dose). Tidsintervall fra tilfriskning etter bekreftet sykdom til ny oppfriskningsdose anbefales å være 3 - 4 måneder. Ønskes oppfriskningsdosen tidligere, er minimum tidsintervall 3 uker fra tilfriskning.

Oppfriskningsdose til personer med alvorlig nedsatt immunforsvar

I tilfeller hvor behandlende lege vurderer at det er behov for ytterligere doser utover de 4 som allerede er anbefalt, skal det dokumenteres i form av et brev eller elektronisk dokumentasjon som kan medbringes til det kommunale vaksinasjonstilbudet om ikke vaksinen tilbys på sykehuset.

KORONAVAKSINERING TIL DE MED ALVORLIG SVEKKET IMMUNFORSVAR

Nytt: Våler vaksinerer med oppdatert koronavaksine

Dette betyr at den oppdaterte vaksinen beskytter bedre mot omikronvarianten, i tillegg til å beskytte mot det opprinnelige koronaviruset.

Jeg ønsker oppfriskningsvaksine - hva betyr dette for meg?
Det vaksineres nå med nye Pfeizer/BioNTech - Comirnaty original/omikron BA.4/5. Vaksinen er en oppdatert versjon av den originale vaksinen Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Den nye vaksinen retter seg mot det opprinnelige covid-19 viruset i tillegg til omikron-variantene BA.4 og BA.5. Hensikten med å oppdatere vaksinen er å tilpasse den til sirkulerende varianter av koronaviruset. Det vaksineres også med oppdatert Spikevax/Moderna.

Jeg har nettopp fått oppfriskningsvaksine - hva betyr dette for meg?
Personer som nylig er vaksinert med oppfriskningsdose med opprinnelig vaksine, har fått styrket sin immunitet mot alvorlig sykdom og trenger derfor ikke ytterligere ny dose med oppdatert vaksine nå, ifølge FHI.

Jeg har ikke tatt koronavaksine før - hva gjelder for meg?
Den oppdaterte vaksinen skal ikke brukes til grunnvaksinering (vaksinedose 1 og 2), ifølge FHI. Ved behov for grunnvaksinering vil du få en av de opprinnelige vaksinene (Comirnaty eller Spikevax).

Vaksinering av barn og unge

Barn og unge under 16 år er ikke helserettslig myndige, derfor må det ved felles foreldreansvar foreligge samtykke fra begge foresatte. Hvis det mangler samtykke fra én eller begge foresatte vil ikke vaksinen bli gitt. Nytt samtykke kreves for hver dose. Samtykket kan være muntlig, men det må dokumenteres og er derfor mest praktisk om det er skriftlig. Ved spørsmål om vaksinering, skal barn og ungdom høres ut fra alder og modenhet og deres mening skal vektlegges.

For barn 5–15 år erstatter gjennomgått Covid-19 én vaksinedose. Disse kan om ønskelig få en dose 3 til 6 mnd. etter at de har blitt friske fra Covid-19.

Vaksinering av barn 5 til 11 år med alvorlig underliggende sykdom
Risikoen for alvorlig koronasykdom for barn i alderen 5-11 år med alvorlig grunnsykdom er liten. Denne gruppen er allikevel sårbar og bør derfor la seg vaksinere.Det er kommet en egen barnevaksine med et lavere antigeninnhold til dette formålet. Det er besluttet at Vaksinesenteret i Moss skal ivareta vaksinering av denne gruppen for følgende kommuner: Moss, Våler, Marker, Skiptvedt og Indre Østfold.

Vaksinering barn mellom 12 og 17 år
Barn mellom 12 og 17 år tilbys grunnvaksinering med 2 doser, og intervallet mellom dose 1 og dose 2 er minst 12 uker. Dette intervallet gir best vaksinerespons, og er også viktig for langsiktig beskyttelse av gruppen. Det kan vurderes intervall ned til 8 uker mellom dose 1 og dose 2 hvis dette er nødvendig av praktiske årsaker. 

Ungdom som har fylt 18 år kan velge å ta oppfriskningsdosen. Ungdom med alvorlig svekket immunforsvar bør grunnvaksineres med 3 doser.

Er det registrert feil opplysninger om vaksinasjon?

Hvis du har tatt koronavaksinen og denne ikke synes på Helsenorge, så har den kanskje ikke blitt registrert ennå, eller det har skjedd en feil med registreringen. Informasjon om koronasertifikat finner du her.

Dersom du finner en feil og du har fått vaksinen i Moss eller Våler, kan du fylle ut skjemaet under og sende inn. Har du fått vaksinen et annet sted, ta kontakt med gjeldende sted.

SKJEMA FOR Å MELDE FEIL MED REGISTRERT VAKSINE
SAMTYKKESKJEMA FOR BARN OG UNGE UNDER 16 ÅR
VAKSINERING AV BARN 5 TIL 11 ÅR MED ALVORLIG UNDERLIGGENDE SYKDOM
FHI.NO VAKSINASJON AV BARN OG UNGE
HELSENORGE.NO

Koronavaksinen er gratis og er frivillig å ta

Flere apotek tilbyr drop-in vaksinering - ta kontakt med apotekene i nærkommunene for mer informasjon.

Takk8