Forside Aktuelt Energisparemodell for Våler kommune

Energisparemodell for Våler kommune

Oppdatert: 20.09.18

I dag var det oppstart av EPC-prosjektet (Energy Performance Contracting) i Våler kommune. EPC-modellen gir selvfinansierende oppgradering av kommunal eiendom.

Tilstede på oppstartsmøte var representanten fra kommunen, både ansatte og ledelse, prosjektledere fra ÅF Advansia AS og rådgivere som er spesialisert på arbeidet med disse energisparemodellene.

I mai 2017 ble tilstandsrapport og vedlikeholdsplan for alle kommunale bygg presentert for kommunestyret. Denne ga politikerne en bekreftelse på at EPC-modellen var nødvendig og riktig i Våler. Det er ca 40 000 kvadratmeter bygningsmasse i kommunen, og i likhet med mange andre kommuner er det også i Våler flere bygg med vedlikeholdsbehov.

I desember 2017 vedtok flertallet i kommunestyret en storsatsning og det ble totalt bevilget 25 mill kr. til dette prosjektet. Det er også blitt bevilget over 2 millioner i Enova støtte. I alt skal det gjennomføres 88 store og små tiltak hvor noen bygg i kommunen blir mer involvert enn andre. Noen av tiltakene: Nye ventilasjonsanlegg, ombygging av ventilasjonsanlegg, skifte dører og vinduer, etterisolering, ny inne og utebelysning (LED) m.m.

Varaordfører Karianne Kullerud sa i sitt innlegg at «kommunestyret lærte at EPC-modellen er en smart måte å oppgradere kommunal eiendom på. Den er så smart at den kommer med garanti, den finansierer seg selv og gir penger til overs. Dette er rett og slett selvfinansierende energibesparing. Vi gleder oss stort til å se resultatene av Våler kommunes EPC-prosjekt», avsluttet hun.

Kommunalsjef Bent Melleby forteller at besparelsene for Våler kommune vil bli betydelige. Ved oppstart av prosjektet har kommunen et årlig energiforbruk på 4.24 GWh/år. Garantien i EPC kontrakten er en reduksjon i energiforbruket på 1, 64 GWh/år, eller 38,7 %. 

Epc3

Bak fra venstre: prosjektleder i ÅF Advansia Torfinn Lysfjord, koordinator EPC, Våler kommune Atle Saxegaard, rådgiver Kjell Gurigard, delprosjektleder Johnny Lie Foran fra venstre: kommunalsjef miljø og teknikk Bent Melleby, varaordfører Karianne Kullerud